Historie


Goes 1978.

Drie enthousiaste slagers vatten het plan op om een bedrijf te starten dat zich speciaal gaat richten op  de toelevering van horeca en de institutionele markt.
Veel  leveringen komen van bedrijven uit de randstad en slagerijen voor de consument en zij dachten dit flexibeler ,sneller en prijstechnisch concurrerend te kunnen doen vanuit het Zeeuwse.
Zo gingen Bert van Riele, Cees Langedijk en Jaap Polderman op zoek naar een bedrijfslocatie.

Er werd een pand gevonden in de Zonnebloemstraat dat eerst in gebruik was als slachtplaats.         

Vanwege de ligging in de binnenstad werd voor het slachten geen vergunning meer afgegeven dus met de inrichting die voldeed aan alle eisen, een prachtige plek om vanuit te beginnen als slagerij .
Verkoop Organisatie Zeeland kon van start!    

                                                                                         
Eind 1983 deed zich de mogelijkheid voor om het bedrijf HOF vleesservice in Terneuzen over te nemen.
Een uitgelezen kans om de tijdsverspilling van wachttijden bij de veerboten vaarwel te zeggen en de service in Zeeuws -Vlaanderen op een hoger niveau te brengen.
Na flink wat onderhandelen is de overname een feit en  komen er in 1984 nog eens  6 collega’s bij.

Door goed te luisteren naar de klant en dit zoveel mogelijk te vertalen naar de keuken, een zo optimaal mogelijke service te bieden en een zo scherp mogelijke prijsstelling groeit V.O.Z. gestaag.

Het aantal medewerkers zat inmiddels op 8 en de slagerij aan de Zonnebloemstraat begon toch wel enigszins aan de krappe kant te worden.

      Besloten werd om langzaam aan naar iets anders uit te gaan kijken waar het bedrijf kan doorgroeien.
      1990. Er is een mooie locatie gevonden op het voormalige KPN terrein aan de Albert Plesmanweg.
      Er is opnieuw gekozen voor Goes omdat dit centraal zit in het werkgebied van V.O.Z. en er zodoende snel  geschakeld kan worden.
      Tevens is er voldoende ruimte om eventueel  in een later stadium nog wat bij te bouwen. De eerste palen gaan de grond in.

   

    

VOZ  verhuist  vanuit de Goese binnenstad naar bedrijventerrein de Poel 1 in mei 1991.
Met een oppervlakte van 600 m2 is de jas lekker ruim. Maar voor hoelang …….?


In 1993 neemt de toenmalig bedrijfsdirecteur en mede oprichter Cees Langedijk afscheid en gaat met pensioen.
Tijd voor verjonging .

Willem, de zoon van Bert van Riele heeft levensmiddelentechnologie gestudeerd en bij diverse andere bedrijven in de vleesbranche veel praktische ervaring opgedaan .
Hij neemt het stokje over. Een  jonge vent met nieuwe ideeën.

In Walcheren is een soortgelijk bedrijf als VOZ actief. De Horeca Vleesspecialist.
We komen elkaar regelmatig tegen natuurlijk ,  strijdend  om de gunst van de klant.
Langzaam gaan de gedachten om de mogelijkheid te onderzoeken naar een gezonde samenwerking in plaats van een gezonde concurrentie.
We zitten immers in exact hetzelfde werkgebied.

Er wordt toenadering gezocht met Gert-Jan Eshuis ,eigenaar van de Horeca-Vleesspecialist en na vele lange gesprekken wordt de fusie in december 1996 een feit.
Het nieuwe bedrijf wordt Vleescombinatie Zuid-west gedoopt. Met na de fusie in totaal  al 18 medewerkers.
Besloten wordt om Goes als vestigingsplaats voor het nieuwe bedrijf te gebruiken. 
Gert-Jan als commercieel directeur en Willem als directeur productie / algemene zaken.
 


In 2002 is er de overname van Verschelling en Haak uit Terneuzen.
Dit is een familiebedrijf dat voornamelijk levert aan slagerijen en snijdt derhalve runderen en varkens uit.
Willem en Gert- Jan zien dit als een mooie ambachtelijke aanvulling op de reeds bestaande werkzaamheden van de Vleescombinatie.


En natuurlijk ... de eens zo royale slagerij wordt  al snel weer te klein. Gelukkig is er nog voldoende ruimte om uit te breiden.
Er wordt naar de achterzijde en naar de zijkant  bijgebouwd, maar ook naar boven waar de administratieve en verkoopruimte komt. 


In 2008 gaat het niet zo goed met de gezondheid van Gert-Jan. Hierdoor is hij regelmatig afwezig. Willem neemt dan de directe taken van Gert-Jan waar.
Helaas blijft het achteruit gaan met zijn gezondheid waardoor hij in 2009 op dringend advies van zijn artsen de moeilijke beslissing moet nemen
om te stoppen met zijn werk.
Willem neemt vanaf dat moment de volledige bedrijfsleiding  voor zijn rekening.


Inmiddels is het plan opgepakt om de vestiging Terneuzen te integreren in Goes om logistieke, organisatorische
en voorraad -technische redenen.
Dit plan wordt in 2011 gerealiseerd. Alle activiteiten vinden nu vanuit Goes plaats.

Het is inmiddels januari 2017 geworden.Willem is druk in onderhandeling met Aart de Gruiter Vis voor een overname van zijn (familie) bedrijf.
Aart heeft bijna de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en heeft geen opvolgers die het willen voortzetten. Willem en Aart komen overeen.
Daar er op de bovenverdieping in Goes nog een volledig ingerichte afdeling vrijstaat wordt deze in juni 2017 betrokken.
Om de groep vakmensen uit te breiden en de inkoop op de mijn en bij andere leveranciers groter te kunnen doen, wordt in de loop van 2018 en 2019
nog 2 andere bedrijven overgenomen. Dit zijn Fine Food uit Yerseke en Kreeke's vis uit Wolphaartsdijk.

Omdat de naam Vleescombinatie Zuid-west de lading van het bedrijf niet meer dekt wordt de handelsnaam per 01-01-2020 veranderd in Zeeuws Vis & Vlees Huys.



                                                                                                  Er is in de loop van de jaren veel veranderd.

Maar nog net als in het begin rijden wij dagelijks door Zeeland , West Brabant en in en om Antwerpen om u op maat te bedienen !